Terug naar de natuur: biofiel ontwerp en kunstplanten
We zijn altijd op zoek geweest naar nog betere manieren om ons welzijn te verbeteren. Eén manier is om beter contact te maken met de natuur - dit is wat experts Biophilic Design noemen. Het gaat over het integreren van natuurlijke elementen in interieurs om het welzijn en de productiviteit te verbeteren. Laten we samen ontdekken wat Biophilic Design inhoudt en hoe onze kunstplanten je kunnen helpen om het te implementeren en te integreren in je interieur:
Inhoudsopgave
- Het concept van biofilisch ontwerp
- Oorsprong van Biofilisch Ontwerp
- De voordelen van biofilisch design
- Hoe integreer je Biophilic Design in interieurs?
- De rol van kunstplanten in Biofilisch Design
- Voordelen van het gebruik van kunstplanten binnenshuis
- Hoe kunstplanten integreren in Biofilisch Design
- Tips voor het integreren van kunstplanten in Biophilic Design
- Biofilisch design en kunstplanten passen perfect bij elkaar
Het concept van biofiliaal ontwerp
Biophilia verwijst naar de aangeboren verbinding van de mens met de natuur. Biophilic Design gebruikt deze verbinding om het welzijn en de productiviteit in binnenomgevingen te verbeteren. Biofilisch design kan worden bereikt door de integratie van natuurlijke materialen, kleuren, texturen en patronen. Voorbeelden van Biophilic Design in interieurs zijn het gebruik van houten vloeren, stenen elementen of zelfs planten of kunstplanten. Het gaat om het integreren van meer natuurlijke elementen in ons dagelijks leven.
Oorsprong van biofiliaal ontwerp
De term "biofilie" werd voor het eerst gebruikt door de Duitse psycholoog Erich Fromm in de jaren 1960, die het concept beschreef als de aangeboren liefde en affiniteit voor het leven en de natuur. Bioloog en milieufilosoof Edward O. Wilson bouwde voort op dit idee en bedacht de term "biofilie" in zijn boek Biophilia uit 1984. Wilson benadrukte het belang van de natuur voor de gezondheid en het welzijn van de mens en stelde dat mensen een aangeboren verbinding hebben met de natuur. Stephen R. Kellert, een architect en milieuwetenschapper, ontwikkelde vervolgens het concept van Biophilic Design op deze basis. Kellert stelde dat het integreren van de natuur in de gebouwde omgeving positieve effecten kan hebben op de gezondheid, het welzijn en de productiviteit.
De voordelen van biofiel ontwerp
Er is steeds meer onderzoek dat de positieve effecten van Biophilic Design op gezondheid en welzijn aantoont. Deze variëren van stressvermindering tot een betere genezing na een operatie:
Vermindering van stress
Een onderzoek uit 2014 toonde aan dat werknemers in kantoren met planten en daglicht aanzienlijk minder stressklachten hadden dan werknemers in kantoren zonder deze elementen.
Luchtkwaliteit verbeteren
Planten kunnen de luchtkwaliteit binnenshuis helpen verbeteren door verontreinigende stoffen te absorberen en zuurstof te produceren.
Verhoogde productiviteit
Uit een onderzoek uit 2015 bleek dat werknemers in kantoren met planten en daglicht 15% productiever waren dan werknemers in kantoren zonder deze elementen.
Verbeterd herstel
Uit een onderzoek uit 2008 bleek dat patiënten die herstelden van een operatie sneller en met minder complicaties genazen als ze uitzicht hadden op de natuur of naar natuurbeelden keken.
Hoe integreer je biofilisch ontwerp in interieurs?
Nu is natuurlijk de grote vraag: hoe doe ik het eigenlijk? We hebben de belangrijkste tips, trucs en aanbevelingen voor actie verzameld, zodat je een eerste idee kunt ontwikkelen voor toepassingsgebieden en ontwerpopties:
Planten
Het integreren van planten in interieurs is een eenvoudige en effectieve manier om Biophilic Design te bereiken. Planten kunnen op planken, vensterbanken of in plantenmuren worden geplaatst.
Natuurlijke materialen
Het gebruik van natuurlijke materialen zoals hout, steen en leer kan helpen om een band met de natuur te creëren. Deze materialen kunnen worden gebruikt in meubels of accessoires.
Licht
Daglicht is een belangrijk onderdeel van Biophilic Design omdat het het natuurlijke licht van de zon simuleert. Grote ramen, dakramen of het gebruik van stripverlichting kunnen helpen om daglicht in interieurs te brengen.
Kleuren
Het gebruik van kleuren die in de natuur voorkomen, zoals groen, blauw of bruin, kan helpen om een band met de natuur te creëren. Deze kleuren kunnen worden gebruikt in muurverf, textiel of kunstwerken.
De rol van kunstplanten in biofiele ontwerpen
Kunstplanten kunnen een eenvoudige en effectieve manier zijn om Biophilic Design te integreren in interieurs. In tegenstelling tot echte planten hebben ze geen verzorging of liefde nodig, waardoor ze een echt alternatief vormen. Kunstplanten kunnen van verschillende materialen gemaakt worden, zoals plastic, zijde of zelfs natuurlijke materialen zoals mos of hout. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten en kunnen daarom worden aangepast aan verschillende interieurstijlen en ruimtes.
Voordelen van het gebruik van kunstplanten binnenshuis
Er zijn tal van voordelen aan het gebruik van kunstplanten binnenshuis, zoals:
Geen onderhoud nodig
In tegenstelling tot echte planten hoeven kunstplanten geen water te krijgen of gesnoeid te worden. Ze vereisen geen speciale verzorging of onderhoud, waardoor ze een kosteneffectieve optie zijn.
Het hele jaar door te gebruiken
Kunstplanten kunnen het hele jaar door worden gebruikt, ongeacht de seizoenen of lichtomstandigheden. Dit betekent dat interieurs het hele jaar door ingericht kunnen worden met natuurlijke elementen.
Geen aantasting door ongedierte
Kunstplanten zijn niet gevoelig voor plagen of ziekten die bij echte planten wel kunnen voorkomen. Dit betekent dat ze een hygiënischer en gezonder binnenklimaat kunnen creëren.
Flexibiliteit
Kunstplanten zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten, wat betekent dat ze kunnen worden aangepast aan verschillende interieurstijlen en ruimtes. Ze kunnen ook worden gebruikt in ruimtes waar echte planten niet kunnen gedijen door gebrek aan licht of ruimte.
Hoe integreer je kunstplanten in een biofiel ontwerp?
We hebben samen de oorsprong en de kenmerken van het concept Biophilic Design en de potentiële voordelen ervan voor jou onderzocht. Laten we nu ontdekken hoe je - zelfs zonder groene vingers - dit op een relatief eenvoudige, langdurige en ongecompliceerde manier in je interieurontwerp kunt implementeren met kunstplanten.
Kunstplanten als accenten
Kunstplanten kunnen worden gebruikt als accenten in een kamer om een natuurlijk tintje toe te voegen. Kunstmatige hangplanten kunnen op planken of vensterbanken worden geplaatst, terwijl grotere kunstbomen kunnen worden gebruikt als blikvangers om een hele kamer een andere look en vooral een ander gevoel te geven. Als je wat kleur wilt, kun je kunstbloemen gebruiken.
Kunstplanten als wanddecoratie
Kunstplanten kunnen ook worden gebruikt als wanddecoratie, bijvoorbeeld als kunstmatige plantenmuren, om het biofiele ontwerp in een kamer te versterken. Kunstplantenmuren of "groene muren" kunnen in verschillende maten en vormen worden gemaakt, afhankelijk van de behoeften en stijl van de kamer.
Kunstplanten in een groep
Een groep kunstplanten kan helpen om een gevoel van natuur en frisheid in een kamer te creëren. Verschillende kunstplanten kunnen bijvoorbeeld samen met kunstgras en andere kleine kunstplanten in één ruimte worden gegroepeerd om een kleine "groene oase" te creëren. Zo creëer je een rustgevend hoekje in huis.
Tips voor het integreren van kunstplanten in Biophilic Design
Je nieuwe kunstplanten willen natuurlijk harmonieus worden geïntegreerd in hun omgeving. We kunnen dit samen doen met een paar eenvoudige tips. Hier gaan we:
a) Kies de juiste kunstplant: Kies een kunstplant die past bij je interieurstijl en de sfeer van de kamer. Bedenk ook of de planten passen in de kamer waar ze komen te staan. Afhankelijk van welke richting je op gaat, kun je veel verschillende soorten vinden, bijvoorbeeld voor een eenvoudig Japans interieur kun je prima een kunstbamboe gebruiken.
b) Zet ze op de juiste plek: Zet je kunstplanten op plekken waar normaal echte planten zouden groeien. Kleine planten kunnen bijvoorbeeld op vensterbanken of planken worden geplaatst, terwijl kunstbomen het geweldig doen in zonnige hoekjes in bijvoorbeeld je woonkamer.
c) Groepeer je kunstplanten: Zet verschillende kunstplanten bij elkaar om een natuurlijke sfeer te creëren. Probeer verschillende soorten planten te mixen voor een gevarieerde en natuurlijke look.
Biofilisch design en kunstplanten passen perfect bij elkaar
Kunstplanten kunnen een gemakkelijke en goedkope manier zijn om Biophilic Design te integreren in interieurs. Ze bieden talloze voordelen en brengen tegelijkertijd een groot deel van de voordelen van Biophilic Design in je huis. Bovendien heb je geen onderhoud nodig en profiteer je toch van een beter humeur en een hogere productiviteit. Win Win!
Bronnen:
Kellert, S. R., & Felsten, G. (2008). Uitzicht op ramen op de werkplek en stress en tevredenheid onder werknemers. Environments, 36(2), 207-220.
Park, S. H., & Mattson, R. H. (2009). Ornamental indoor plants in hospital rooms enhanced health outcomes of patients recovering from surgery. Journal of Alternative and Complementary Medicine, 15(9), 975-980.
Kaplan, R., & Kaplan, S. (1989). De ervaring van de natuur: een psychologisch perspectief. Cambridge University Press.
Berto, R. (2005). Blootstelling aan herstellende omgevingen helpt de aandachtscapaciteit te herstellen. Journal of Environmental Psychology, 25(3), 249-259.
Ulrich, R. S. (1984). Uitzicht door een raam kan herstel na operatie beïnvloeden. Science, 224(4647), 420-421.
Herzog, T.R., Black, A.M., Fountaine, K. A., & Knotts, D. J. (1997). Reflection and attentional recovery as distinctive benefits of restorative environments. Tijdschrift voor omgevingspsychologie, 17(2), 165-170.