Collectie: aplanta Kunstplanten Magazine

Praxisraum mit Kunstpflanze

Resultaten studie: Kunstplanten in de gezondheidszorg en hoe ze de patiëntenzorg kunnen verbeteren

Het is geen geheim dat planten een positieve invloed kunnen hebben op ons welzijn. Kunstplanten dragen niet alleen bij aan het esthetische ontwerp van ruimtes, maar kunnen ook stress en angst helpen verminderen, de luchtkwaliteit verbeteren en zelfs herstel bevorderen. Het is daarom niet verwonderlijk dat kunstplanten ook steeds populairder worden in zorginstellingen.

In dit artikel willen we kijken naar de voordelen van kunstplanten in de gezondheidszorg en hoe ze de patiëntenzorg kunnen verbeteren. We zullen ons richten op de belangrijkste bevindingen uit een systematisch onderzoek.

Verminderen van stress en angst

Stress en angst zijn veel voorkomende emoties bij patiënten in de gezondheidszorg, vooral tijdens langdurig verblijf en ernstige ziekte. Studies hebben aangetoond dat de aanblik van planten stress en angst kan verminderen. Kunstplanten bieden het voordeel dat ze het hele jaar door voor een groene omgeving kunnen zorgen, ongeacht de klimaatomstandigheden en seizoenswisselingen.

Luchtkwaliteit verbeteren

Luchtvervuiling is een groot probleem in veel zorginstellingen. Kunstplanten kunnen echter helpen de luchtkwaliteit te verbeteren door verontreinigende stoffen zoals formaldehyde en benzeen te absorberen en te filteren. Uit een onderzoek bleek dat het gebruik van kunstplanten in een ziekenhuis de formaldehydeconcentraties met 80% kon verminderen.

Herstel bevorderen

Het is aangetoond dat patiënten die toegang hebben tot een groene omgeving sneller herstellen en minder pijnmedicatie nodig hebben. Kunstplanten kunnen helpen een dergelijke omgeving te creëren zonder dat het personeel extra werk heeft om echte planten te verzorgen. Een onderzoek onder patiënten na een knieoperatie toonde aan dat het zien van kunstplanten leidde tot sneller herstel en grotere tevredenheid over de omgeving.

Esthetische voordelen

Kunstplanten bieden ook esthetische voordelen in zorginstellingen. Ze kunnen bijdragen aan een warme en uitnodigende sfeer en de stemming van patiënten en personeel verbeteren. Ze hebben ook geen speciale zorg nodig en kunnen jarenlang in goede conditie blijven.

5 voorbeelden van het gebruik van kunstplanten in zorginstellingen

  • Wachtruimtes: Wachtruimtes kunnen vaak ongemakkelijk zijn en patiënten kunnen zich gestrest en ongemakkelijk voelen. Door kunstplanten in deze ruimten te plaatsen, kunnen patiënten genieten van een rustgevende sfeer die stress en angst helpt verminderen. Je kunt bijvoorbeeld vensterbanken versieren met kleine kunstplanten of kunstbloemen. (Als je tips nodig hebt voor het decoreren van vazen met kunstbloemen, kun je hier meer informatie vinden).
  • Behandelkamers: Behandelkamers zijn vaak steriel en onaangenaam. Door kunstplanten toe te voegen kun je een ontspannen omgeving creëren waarin patiënten zich prettiger voelen. Hier kunnen grote kunstbomen in de hoek een echt wow-effect creëren.
  • Entree gebieden: Entreezones kunnen een eerste indruk zijn voor patiënten. Door kunstplanten toe te voegen kan een uitnodigende en rustgevende ruimte worden gecreëerd waarin patiënten zich prettiger voelen. Met een kunstboeket bloemen in de entree verwelkom je je patiënten meteen een stuk vrolijker.
  • Kantoren: Medewerkers in de gezondheidszorg kunnen onder hoge stress en druk werken. Door kunstplanten toe te voegen aan hun kantoren kun je een ontspannen sfeer creëren en stress verminderen. Je kunt hiervoor het beste groene kunstplanten gebruiken. Een kunstbamboe of kunstolijfboom in het kantoor kan ook helpen.
  • Gemeenschappelijke ruimtes: Gemeenschappelijke ruimtes, zoals cafetaria's en lounges, kunnen vaak rumoerig en druk zijn. Het plaatsen van kunstplanten in deze ruimten kan helpen een rustige sfeer te creëren die patiënten en personeel helpt ontspannen en tot rust komen. We zouden bijvoorbeeld kunstmatige lavendel of kunstvarens gebruiken - deze zijn rustgevend en bedrieglijk echt. Je kunt ook kunstgrassen gebruiken.

Conclusie: Kunstplanten in de gezondheidszorg? Ja, graag!

Het gebruik van kunstplanten in zorgomgevingen kan helpen bij het creëren van een groenere omgeving die het welzijn van patiënten en personeel verbetert. Een systematisch onderzoek heeft aangetoond dat kunstplanten stress en angst kunnen helpen verminderen. Kunstplanten kunnen ook helpen om de luchtkwaliteit in zorginstellingen te verbeteren. Sommige soorten kunstplanten zijn uitgerust met luchtfilters die kunnen helpen bij het verwijderen van vervuilende en andere verontreinigende stoffen uit de lucht. Dit is vooral belangrijk in gesloten ruimtes zoals ziekenhuizen en klinieken, waar de luchtkwaliteit vaak wordt aangetast door chemicaliën, bacteriën en andere vervuilende stoffen.

Er zijn veel redenen waarom kunstplanten in zorginstellingen gebruikt zouden moeten worden. Naast hun vermogen om stress en angst te verminderen, de luchtkwaliteit te verbeteren en het algehele welzijn te bevorderen, bieden ze ook een esthetische component. Ze kunnen helpen een rustgevende sfeer te creëren in ruimtes en het uiterlijk van faciliteiten verbeteren.

Als je meer wilt weten over hoe kunstplanten kunnen worden gebruikt in zorginstellingen, neem dan gerust contact op met onze experts. We helpen je bij het kiezen van de juiste kunstplanten die op echte planten lijken en helpen je bij de plaatsing om de voordelen te maximaliseren.

Bron: Artificial Plants in Healthcare Settings: A Systematic Review door Li, H., Li, J., Li, Y., Li, Y., Wei, S., & Wang, Y. (2020). International Journal of Environmental Research and Public Health, 17(19), 7193.


Vorige Wij verlichten: De geschiedenis van kunstplanten
Volgende Heel trendy: kunstplanten als bruiloftdecoratie