Collectie: aplanta Kunstplanten Magazine

Kunstpflanzenblatt für die Geschichte der Kunstpflanze

De geschiedenis van kunstplanten

Laten we tot de bodem gaan: Waar komen kunstplanten eigenlijk vandaan? Hoe oud zijn kunstplanten? Welke materialen werden vroeger gebruikt voor kunstplanten?

Wist je dat de geschiedenis van kunstplanten teruggaat tot de oudheid? Toen al gebruikten mensen allerlei materialen zoals zijde of wol om planten na te maken voor decoratieve doeleinden. Zo ontwikkelden en gebruikten ze hier en daar de eerste kunstplanten om hun huizen mooier te maken.

De echte doorbraak van kunstplanten kwam pas in de 20e eeuw. Om precies te zijn rond de jaren 1960. Hier beleefde de kunstplant een extreme stijging in populariteit vanwege het lage onderhoud en de veelzijdigheid. Ook hier werden verschillende materialen gebruikt, zoals zijde of plastic. Daarnaast werden voor het eerst echte materialen zoals palmbladeren of bamboe gebruikt om kunstbamboe's met echte houten stammen te maken. Ook toen gold: kunstplanten moeten eruit zien en aanvoelen als echte planten. Tegelijkertijd moesten ze in verschillende omgevingen kunnen worden gebruikt, zoals huizen, kantoren, restaurants en hotels.

Met de snelle technologische vooruitgang aan het einde van de 20e eeuw verbeterde de kwaliteit van de beschikbare kunstplanten en -bomen natuurlijk. In de jaren 1980 maakte deze vooruitgang het mogelijk om met nieuwe productietechnieken nog realistischer ogende kunstplanten te maken - bijvoorbeeld kunstplanten met Real Touch. Nieuw was dat kunstplanten nu konden worden gemaakt van afdrukken van echte planten en dat speciaal ontwikkelde kleurstoffen ze een nog natuurlijker uiterlijk gaven.

En vandaag? Bijna precies hetzelfde. Kunstplanten worden nog steeds gemaakt van de meest uiteenlopende materialen - afhankelijk van het beoogde gebruik. De sterke technologisering van de productie van kunstplanten maakt een steeds breder palet aan maten en stijlen en steeds realistischere replica's mogelijk. Net als in de oudheid hebben kunstplanten vandaag de dag maar één taak: decoratief en praktisch ontwerpen voor een breed scala aan toepassingen. Ze moeten gemakkelijk te verzorgen zijn en er goed uitzien.


Vorige De emotionele impact van kunstplanten in openbare ruimtes
Volgende Resultaten studie: Kunstplanten in de gezondheidszorg en hoe ze de patiëntenzorg kunnen verbeteren