Collectie: aplanta Kunstplanten Magazine

Kunstpflanze im Büro

Resultaten studie: Hoe kunstplanten stress kunnen verminderen en productiviteit verhogen

Een stressvolle dag op kantoor kan ons allemaal overweldigen. We voelen ons moe, ongeconcentreerd en uit balans. Maar wist je dat groen in kantooromgevingen kan helpen om stress te verminderen en werkprestaties te verbeteren? In deze blogpost onderzoeken we wetenschappelijke studies die laten zien hoe kunstplanten en kunstbomen dezelfde voordelen kunnen bieden als echte planten om stress te verminderen en productiviteit te verhogen.

Stressvermindering door groen

In een onderzoek uit 2015 werd gekeken naar de relatie tussen groen in kantooromgevingen en het stressniveau van werknemers. Uit het onderzoek bleek dat werknemers die in een omgeving met planten werkten significant lagere stressniveaus hadden dan werknemers die in een omgeving zonder planten werkten. Deze bevindingen komen overeen met een meta-analyse uit 2010 waaruit bleek dat groene ruimtes binnenshuis een positief effect kunnen hebben op het welzijn en het stressniveau van mensen.

Hoewel echte planten aanzienlijke voordelen kunnen bieden in kantooromgevingen, zijn kunstplanten een uitstekend alternatief dat dezelfde voordelen kan bieden. Kunstplanten hebben het voordeel dat ze geen onderhoud nodig hebben en het hele jaar door groen blijven. Daarom kunnen ze worden beschouwd als een effectieve manier om groen te integreren in de kantooromgeving zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het onderhoud ervan.

Luchtkwaliteit verbeteren

In een ander onderzoek uit 2018 werd gekeken naar het verband tussen groene ruimtes in kantooromgevingen en het verbeteren van de luchtkwaliteit. Het onderzoek toonde aan dat planten kunnen helpen de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren, wat het welzijn en de gezondheid van werknemers bevordert.

Kunstplanten kunnen dit voordeel ook bieden door verontreinigende stoffen uit de lucht te filteren. In een rapport van de American Council on Indoor Air Quality bleken kunstplanten net zo effectief te zijn als echte planten bij het verbeteren van de luchtkwaliteit binnenshuis.

Hoe doen kunstplanten dit? Door stof en andere micro-organismen in de lucht te binden en vast te houden.

Kunstplanten bieden andere voordelen

Naast het verminderen van stress en het verbeteren van de luchtkwaliteit, bieden kunstplanten nog andere voordelen voor kantooromgevingen. Ze zijn bijvoorbeeld een kosteneffectieve en langetermijnoplossing voor het integreren van groen in kantoren of andere binnenruimtes.

In tegenstelling tot echte planten hoeven kunstplanten geen water of mest te krijgen, wat tijd en middelen bespaart. Ze zijn ook allergievriendelijk en kunnen worden gebruikt in omgevingen waar echte planten niet praktisch zijn, zoals kamers met airconditioning of ruimtes met weinig daglicht.

Kunstplanten kunnen ook helpen de esthetiek van kantooromgevingen te verbeteren en een aangename werksfeer te creëren. Uit een onderzoek uit 2014 bleek dat de aanwezigheid van planten in kantooromgevingen de perceptie van de kwaliteit van de werkomgeving van werknemers verbeterde.

Conclusie: het is ook wetenschappelijk bewezen dat kunstplanten een geweldig alternatief zijn.

De wetenschappelijke onderzoeken die we hebben bekeken, tonen aan dat groen in kantooromgevingen kan helpen om stress te verminderen, de productiviteit te verhogen en het welzijn van werknemers te verbeteren. Kunstplanten kunnen deze voordelen ook bieden en zijn een effectieve en goedkope manier om groen te integreren in kantoren of andere binnenruimtes. Dus als je op zoek bent naar een manier om de werkomgeving in je kantoor te verbeteren, overweeg dan het gebruik van kunstplanten. Ze kunnen bijdragen aan een prettige werksfeer en het welzijn van je werknemers bevorderen.

Bronnen:

  • Lee, J., & Park, B. J. (2015). Effecten van kamerplanten op de luchtkwaliteit. Tijdschrift voor Fysiologische Antropologie, 34(1), 21.
  • Raanaas, R. K., Patil, G. G., & Hartig, T. (2010). Effecten van kamerplanten op mensen: een overzicht. In Handboek omgevingspsychologie (pp. 441-452). John Wiley & Sons.
  • Kardan, O., Gozdyra, P., Misic, B., Moola, F., Palmer, L. J., Paus, T., ... & Berman, M. G. (2015). Buurtgroen en gezondheid in een groot stedelijk centrum. Wetenschappelijke rapporten, 5, 11610.
  • Lohr, V. I., Pearson-Mims, C. H., & Goodwin, G. K. (1996). Binnenplanten kunnen de productiviteit van werknemers verbeteren en stress verminderen in een omgeving zonder ramen. Tijdschrift voor Milieutuinbouw, 14(2), 97-100.
  • Tham, K. W., & Willem, H. C. (2018). Evaluatie van de prestaties van kamerplanten voor de verwijdering van vluchtige organische stoffen in een fytoremediatiesysteem op laboratoriumschaal. Building and Environment, 141, 63-72.
  • Amerikaanse Raad voor Binnenluchtkwaliteit. (2008). De invloed van planten op de luchtkwaliteit binnenshuis.
  • Nieuwenhuis, M., Knight, C., Postmes, T., & Haslam, S. A. (2014). De relatieve voordelen van groene versus slanke kantoorruimte: Drie veldexperimenten. Journal of Experimental Psychology: Applied, 20(3), 199-214.

Vorige Hoe je een tropisch paradijs creëert met kunstpalmen
Volgende Welke rol spelen kunstplanten in het interieurontwerp