Collectie: aplanta Kunstplanten Magazine

Kunstpflanzen und Kunstbäume in einem Wohnzimmer mit diversen modernen Einrichtungsgegenständen

Welke rol spelen kunstplanten in het interieurontwerp

Steeds meer interieurontwerpers gebruiken kunstplanten in hun planningsconcepten. Dit is op de een of andere manier logisch, want interieurontwerp gaat over het creëren van visueel aantrekkelijke en tegelijkertijd functionele ruimtes. Planten en kunstplanten zijn hierbij natuurlijk een belangrijk element. Hoewel echte planten een natuurlijker en levendiger gevoel geven, hebben ze ook een aantal uitdagingen en problemen die kunstplanten niet hebben. Daarom worden ze steeds populairder in het interieurontwerp, omdat ze gebruik maken van de nieuwste productietechnieken om een perfecte symbiose van uiterlijk en functionaliteit te creëren.

Een van de belangrijkste redenen is de grote veelzijdigheid van kunstplanten en kunstbomen. Ze kunnen worden gebruikt en gemakkelijk worden opgesteld in een oneindige verscheidenheid aan omgevingen en voldoen aan verschillende ontwerpeisen. Interieurontwerpers kunnen dus verschillende soorten looks creëren die passen bij hun concept. Of het nu natuurlijk, boho of modern is, kunstplanten kunnen alle stijlen gemakkelijk aanvullen.

Omdat het inrichten van ruimtes geen sinecure is (denk eraan: het moet functioneel zijn, maar tegelijkertijd ook een lust voor het oog), moeten plekken die anders moeilijk te begroenen zijn met echte planten ook in het concept worden geïntegreerd. Donkere hoeken, lange gangen zonder ramen en alle andere ruimtes die niet direct van daglicht kunnen worden voorzien. En dit is waar kunstplanten (weer) om de hoek komen kijken. Ze hebben geen direct zonlicht of speciale lichtomstandigheden nodig. Nog een pluspunt: temperaturen zijn ook geen probleem.

Kleurconcepten en structuren in ruimtes zijn net zo belangrijk voor het effect dat ze op ons hebben. Kunstplanten kunnen worden gebruikt om hier geweldige accenten en verschillen te creëren. Met de juiste kleuren of verschillende texturen van kunstplanten in combinatie met een paar echte elementen - bijvoorbeeldkunstbomen met echte houten stammen - kunnen kamers op deze manier worden opgewaardeerd. Op deze manier voegen interieurontwerpers een vleugje groen toe aan een eerder onopvallende kamer in een totaalconcept.

De kamer moet ook functioneel zijn, toch? Kunstmatige plantenwanden kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om visueel prachtige maar zeer functionele geluidsschermen te creëren. Ze kunnen ook worden gebruikt als privacyscherm.

Uiteindelijk gaat het om de balans tussen functionaliteit, uiterlijk en materialen. Kamers met veel grote en harde oppervlakken - zoals beton of tegels - kunnen speels in balans worden gebracht met kunstplanten. Omgekeerd brengen kunstplanten ook rust in een concept wanneer kamers met veel patronen en texturen een poel van kalmte nodig hebben.

We hopen dat je wat inspiratie hebt opgedaan voor je eigen interieurprojecten en misschien al een of twee ideeën hebt opgedaan. Niet iedereen heeft per se een binnenhuisarchitect bij de hand. Veel succes!


Vorige Resultaten studie: Hoe kunstplanten stress kunnen verminderen en productiviteit kunnen verhogen
Volgende De wetenschap achter kunstplanten: Hoe ze onze geestelijke en lichamelijke gezondheid beïnvloeden