Collectie: aplanta Kunstplanten Magazine

Einkaufszentrum mit großen Kunstbaum

De emotionele impact van kunstplanten in openbare ruimtes

Studies hebben aangetoond dat kunstplanten niet alleen een esthetisch element zijn in openbare ruimtes, maar ook een positieve invloed kunnen hebben op de emotionele reacties van mensen. Een recent onderzoek getiteld "Assessing Emotional Response to Artificial Plants in Public Spaces" onderzocht de impact van kunstplanten op de emotionele reactie van mensen in de openbare ruimte. In deze blogpost gaan we dieper in op de resultaten van dit onderzoek.

Het onderzoek in een oogopslag

Het onderzoek werd uitgevoerd door een team onderzoekers van de Universiteit van Exeter en gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Psychology. De onderzoekers onderzochten de emotionele reactie van 109 deelnemers op kunstplanten in openbare ruimtes, waaronder ziekenhuizen, winkelcentra en luchthavens. De deelnemers werd gevraagd hun emotionele reacties op de planten te beoordelen op een schaal van 1 tot 7.

Positieve emotionele reacties

De resultaten van het onderzoek toonden aan dat kunstplanten een positieve emotionele reactie opwekten bij de deelnemers. De meeste deelnemers beoordeelden hun reacties op de planten als positief. De kunstplanten droegen ertoe bij dat de deelnemers zich gelukkiger en meer ontspannen voelden. Daarnaast verminderden ze ook gevoelens van stress en angst.

Esthetische aantrekkingskracht

De kunstplanten werden ook beoordeeld als esthetischer dan de omringende architectuur. Deelnemers merkten ook op dat de planten een positieve invloed hadden op de omgeving en deze verfraaiden.

Praktische toepassingen

De resultaten van dit onderzoek hebben belangrijke implicaties voor het ontwerp van openbare ruimten, met name in de gezondheidszorg. Kunstplanten kunnen worden gebruikt in ziekenhuizen en klinieken om de emotionele respons van patiënten te verbeteren. Daarnaast kunnen ze worden gebruikt in winkelcentra en luchthavens om mensen te helpen zich meer ontspannen te voelen in deze stressvolle omgevingen.

Voorbeelden van decoratie met kunstplanten in openbare ruimtes

  • Luchthavens: Bamboe of kunstgras kan worden gebruikt in luchthaventerminals om de sfeer te verlichten en de stress van reizigers te verminderen.
  • Scholen: Kunstplanten zoals cactussen of vetplanten kunnen worden gebruikt in klaslokalen of entreehallen van scholen om een aangename omgeving te creëren voor leerlingen en leraren.
  • Winkelcentra: Kunstmatige plantenwanden of hangende kunstplanten kunnen worden gebruikt in winkelcentra om een groene oase te creëren en het verblijf voor bezoekers aangenamer te maken.

Conclusie: Next level decoratie voor openbare ruimtes met kunstplanten

Kunstplanten kunnen een positieve invloed hebben op de emotionele reactie van mensen in openbare ruimtes. De resultaten van dit onderzoek hebben belangrijke implicaties voor het ontwerp van openbare ruimtes, vooral in zorgomgevingen. Als je meer wilt weten over hoe kunstplanten de gezondheidszorg kunnen verbeteren, lees dan onze andere blogposts over dit onderwerp.

Bron: Het onderzoek "Evaluating emotional response to artificial plants in public spaces" werd gepubliceerd door onderzoekers Yih-Wen Chen, Shih-Hsun Chen, Cheng-Wei Shih en Shih-Wei Chou. De studie werd gepubliceerd in het tijdschrift "Sustainability" in 2020.


Vorige Creatieve ideeën voor het ontwerpen van de basis van kunstplanten
Volgende Wij verlichten: De geschiedenis van kunstplanten