Collectie: aplanta Kunstplanten Magazine

Kunstpflanzen richtig pflegen: 5 Tipps von unseren Kunstpflanzen-Profis | Aplanta

De juiste verzorging voor kunstplanten: 5 tips van onze kunstplantprofessionals

Een echt alternatief voor natuurlijke beplanting: kunstplanten, Kunstbomen, kunstbloeiende planten of zelfs kunstgrassen, kunstpalmen en kunstorchideeën. Wij zijn niet de eersten die begrijpen waarom: minder onderhoud, geen groene vingers nodig, veelzijdig en duurzaam en natuurlijk geschikt voor donkere hoekjes in je huis. Bovendien kun je kunstplanten van hoge kwaliteit nauwelijks onderscheiden van hun echte tegenhangers.

Hoewel onze kunstplanten en kunstbomen in vergelijking nauwelijks verzorging nodig hebben, kan een beetje liefde en genegenheid ook geen kwaad. Daarom: Hier zijn onze 5 tips voor het verzorgen van je nieuwe kunstplanten en kunstbomen:

Gebruik altijd lauw water voor het schoonmaken:

Om je kunstschatten te beschermen, gebruik je altijd alleen lauw water om schoon te maken. Heet of zelfs kokend water kan de structuur van je kunstkameraden beschadigen en hun glans en uiterlijk op lange termijn veranderen.

Grote kunstplanten schoonmaken onder de douche:

Klinkt op het eerste gezicht gek, maar het is eigenlijk superhandig. Neem je grote kunstplant of -boom en zet hem onder de douche. Gebruik lauw water om stof en andere resten te verwijderen en laat het dan even onder de douche drogen. Maar let op: Head & Shoulders hoeft je kunstplant niet schoon te maken - gebruik geen shampoo, douchegel of iets anders om je kunstplant schoon te maken.

PS: Je kunt natuurlijk ook gewoon luchtdruk gebruiken om stof van je kunstplant te verwijderen. Blaas het alleen niet weg, oké?

Maak kleinere kunstplanten schoon met een doek:

Je kunt je kleinere kunstvrienden eenvoudig schoonmaken met een doekje, een beetje lauw water, elk blaadje apart verzorgen en dan gewoon laten drogen in de frisse lucht of op een eigenlijk goed geventileerde plek. Je kunstplant zal weer als nieuw zijn en je kunt er nog lang van genieten.

Belangrijk: Gebruik alleen een vochtige - niet natte - doek. Je kunt ook het beste een doek gebruiken die niet pluist.

Verzorgingsproducten voor je kunstplanten en -bomen:

Wil je je kunstvrienden naar een manicure en pedicure sturen? Geen probleem. Je kunt een breed scala aan verzorgingssprays in verschillende kwaliteiten vinden. Je kunt ze gebruiken om de bestaande glans van je planten te benadrukken en permanent te ondersteunen - maar dat hoeft niet. Ze hebben ook een antistatisch effect zodat er zich minder stof ophoopt. Als je je kunstplant op een zonnige plek hebt staan, kun je ook een UV-beschermingsspray gebruiken om de kleuren te behouden. Of koop gewoon een kunstplant Kunstplant met geïntegreerde UV-bescherming van Aplanta. Jouw keuze!

Regelmaat is relatief.

We hebben allemaal kunstplanten omdat we ze niet willen of kunnen verzorgen (groene vingers...) daarom: laat je niet afschrikken, de verzorging van je kunstplanten en je routine daarvoor bepaal jij, niet je kunstplant. Kunstplanten voor buiten moeten 3-4 keer per jaar worden schoongemaakt en beschermd, kunstplanten en bomen voor binnen moeten 2-3 keer per jaar worden afgestoft. Te veel? Laten we dan één ding afspreken: zorg in ieder geval goed voor je kunstplanten tijdens de voorjaarsschoonmaak, oké?

Veelgestelde vragen over het schoonmaken van kunstplanten

Hoe kan ik de geur van een stinkende kunstplant neutraliseren?

Onaangename geuren kunnen voorkomen bij nieuwe kunstplanten of planten die al langer in gebruik zijn en kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals de gebruikte materialen of contact met sterk ruikende stoffen. In zulke gevallen raden we een speciale reinigingsspray voor kunstplanten aan. Deze zijn meestal geurneutraliserend en ontworpen om het oppervlak van de kunstplant te reinigen zonder de kleur of textuur aan te tasten. Spuit de reinigingsspray op de aangetaste plekken en laat het volledig drogen. Dit proces kan worden herhaald voor hardnekkige geurtjes. Daarnaast kun je ook een beroep doen op huismiddeltjes zoals azijn of zuiveringszout, die door hun eigenschappen geuren kunnen neutraliseren. Zorg ervoor dat je kunstplant goed geventileerd is om de geur te elimineren en vermijd direct zonlicht, dat verkleuring kan veroorzaken. Het is belangrijk om te weten dat niet alle materialen compatibel zijn met deze methoden, dus test het eerst op een ongeziene plek.

Hoe krijg ik kunstplanten weer groen?

Kunstplanten kunnen na verloop van tijd hun oorspronkelijke kleur verliezen. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals stof, direct zonlicht of gewoon de leeftijd van de plant. Maar maak je geen zorgen, er is een eenvoudige oplossing om je kunstplanten hun oorspronkelijke groene kleur terug te geven.

Allereerst is het aan te raden om de planten te behandelen met een reinigingsspray die speciaal is ontwikkeld voor kunstplanten. Deze spray helpt bij het verwijderen van stof en vuil die de kleur van de plant na verloop van tijd dof kunnen maken. Na het reinigen met de spray en de plant volledig te laten drogen, zou de plant er weer frisser en levendiger uit moeten zien.

Een andere stap om de kleur van je kunstplant te behouden is het gebruik van UV-beschermende sprays. Deze sprays kunnen de plant beschermen tegen de schadelijke effecten van UV-straling, waardoor kleuren na verloop van tijd vervagen. Breng de UV-spray aan volgens de instructies op de verpakking en laat het goed drogen. Het is raadzaam om deze stap regelmatig te herhalen, vooral als de kunstplant wordt blootgesteld aan direct zonlicht.

Door regelmatige reiniging te combineren met bescherming tegen UV-stralen, kun je ervoor zorgen dat je kunstplanten hun heldergroene kleur behouden en er als nieuw uitzien. Houd er wel rekening mee dat elk product anders werkt, dus test het eerst op een ongeziene plek om er zeker van te zijn dat de producten geen ongewenst effect hebben op het uiterlijk van je kunstplant. Als je je afvraagt hoe je van de rubbergeur van kunstplanten afkomt, is het antwoord hetzelfde.


Vorige 6 Voordelen van kunstplanten
Volgende Kunstplanten en kunstbomen: een heel goed alternatief