Collectie: aplanta Kunstplanten Magazine

Kunstpflanze auf einem Beistelltisch in einer Wohnung

De wetenschap achter kunstplanten: Hoe ze onze geestelijke en lichamelijke gezondheid beïnvloeden

Jij hebt het ook gemerkt: Kunstplanten zijn de laatste jaren steeds populairder geworden, en niet alleen vanwege hun onderhoudsvriendelijkheid, ruime keuze en lange levensduur. Het is ook vanwege hun vermogen om onze geestelijke en lichamelijke gezondheid te verbeteren. Studies hebben aangetoond dat planten - of ze nu kunstmatig zijn of niet - een aantal positieve effecten op ons kunnen hebben. Meer specifiek op ons welzijn. Laten we samen onderzoeken hoe kunstplanten een positieve invloed op ons kunnen hebben.

Kunstplanten en geestelijke gezondheid

Een van de belangrijkste bevindingen is het positieve effect van planten in onze omgeving op onze geestelijke gezondheid. Studies hebben aangetoond dat planten stress, angst en depressie kunnen verminderen. Men denkt dat dit komt door de verbeterde luchtkwaliteit - kunstplanten kunnen namelijk ook stof binden. Bovendien geven kunstplanten een gevoel van rust en zorgen ze voor een betere focus en concentratie, wat een positief effect kan hebben op de productiviteit.

Kunstplanten en fysieke gezondheid

Kunstplanten hebben ook een directe invloed op onze fysieke gezondheid. De luchtkwaliteit kan bijvoorbeeld worden verbeterd door stof en allergenen te binden met kunstplanten, wat natuurlijk direct positieve effecten heeft op de luchtwegen. Studies tonen aan dat dit ook het ziekteverzuim onder werknemers kan verminderen en het welzijn kan verhogen.

Kunstplanten en de therapeutische voordelen

Allerlei soorten kunstplanten kunnen ook een therapeutisch voordeel hebben. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt in ziekenhuizen en andere instellingen om een rustgevende en ontspannende omgeving te creëren voor patiënten en personeel. Therapeutische faciliteiten zoals revalidatiecentra gebruiken kunstplanten ook om een gevoel van natuur en rust te ontwikkelen dat een positief effect kan hebben op het genezingsproces.

Kunstplanten en de voordelen van het ontwerp

Daarnaast worden kunstplanten natuurlijk gebruikt in het interieurontwerp om de esthetiek van een ruimte te verbeteren. Dit heeft ook een positief effect op ons, op gasten in een restaurant of op patiënten in een ziekenhuis. Op deze manier kunnen totaal verschillende werelden en gevoelspatronen worden gecreëerd om het betreffende gevoel van welzijn te produceren - afhankelijk van de gelegenheid.

We zullen nooit beweren dat deze effecten alleen en uitsluitend te danken zijn aan kunstplanten of dat ze noodzakelijkerwijs optreden. Natuurlijk kunnen echte planten ook dit effect hebben. Uiteindelijk moet je zelf uitvinden wat voor jou de juiste manier is. Tussen haakjes: We zijn natuurlijk geen artsen of wetenschappers - we delen alleen onze ervaringen en waarden.


Vorige Welke rol spelen kunstplanten in het interieurontwerp
Volgende 8 tips voor de perfecte decoratie van een vaas met kunstbloemen