Collectie: aplanta Kunstplanten Magazine

Kunstpflanzen und alles was du wissen musst

Alles wat je moet weten over kunstplanten!

Kunstplanten hebben een slechte reputatie in de interieurwereld. Voor sommigen zijn ze niet veel beter dan onkruid in de hiërarchie van het plantenrijk. En eerlijk is eerlijk, de kunstplanten van vroeger verdienden die slechte reputatie. Ze waren gemaakt van dik plastic en zagen er zo echt uit als je zou verwachten (helemaal niet echt dus).

Gelukkig zijn die tijden al lang voorbij en zijn de kunstplanten van nu realistisch, duurzaam en absoluut prachtig. Ze zien er zo echt uit dat je ze misschien zelfs water moet geven...oeps!

Dus als je je huis groener wilt maken en met kamerplanten wilt decoreren, maar niet zeker weet of echte planten wel geschikt voor je zijn, zou je eigenlijk onze bedrieglijk echte kunstplanten moeten overwegen. Niet overtuigd? Je hebt het begrepen. Lees dan verder en we zullen een aantal van de meest intrigerende vragen over kunstplanten beantwoorden en je misschien op andere gedachten helpen brengen over waarom kunstplanten misschien een faux pas zijn!

Kerze und zwei Kunstpflanzen als Deko auf einem Tisch

Is decoreren met kunstplanten in de mode?

Om een lang verhaal kort te maken: JA! Zoals we al zeiden, hebben kunstplanten niet meer dezelfde slechte reputatie als vroeger. (We hebben geen slechte plastic planten!) Sommige mensen geven de voorkeur aan echte kamerplanten (daar houden wij ook van), maar kunstplanten en kunstbomen kunnen in veel situaties beter zijn.

Kleine Kunstpflanze auf beigem hintergrund.

Zijn kunstplanten duurder dan echte planten?

Om heel eerlijk te zijn, dat kan! Als je een kijkje neemt bij onze kunstplanten, zul je je snel realiseren dat kunstplanten van hoge kwaliteit een kleine investering kunnen zijn. Maar onthoud: ze zijn bedoeld voor de lange termijn en kunnen vele jaren meegaan als ze goed worden verzorgd. En als je al eerder planten hebt gedood, kan investeren in kunstplanten een betere keuze voor je zijn. Een kunstplant is immers een eenmalige aankoop, terwijl het vervangen van een dode plant om de paar maanden erg duur kan worden!

Kunstgras auf beigem Hintergrund

Waarom zijn kunstplanten en -bomen eigenlijk zo geweldig?

1. Ze zijn gemakkelijk te verzorgen

Niet iedereen heeft groene vingers. Als je het moeilijk vindt om je planten in leven te houden en ze vaak te veel water geeft of ze laat uitdrogen, luister dan! Met kunstplanten krijg je al het moois zonder dat je je zorgen hoeft te maken. Bovendien hoef je de buren niet te vragen om voor je planten te zorgen terwijl jij op een welverdiende lange vakantie bent. Met kunstplanten hoef je je nooit zorgen te maken dat ze doodgaan. Spaar de Fauxplant!

2. Ze gaan lang mee

Terwijl echte planten kwetsbaar kunnen zijn, zijn kunstplanten net zo mooi als duurzaam. Echte planten hebben ook een bepaalde hoeveelheid zon, de juiste hoeveelheid water en bescherming tegen ziekten en plagen nodig. Als een echte plant een paar jaar oud is, kan hij als een wonder werken. Onze kunstplanten zijn daarentegen gemaakt van duurzame materialen. De kunstplanten gaan dus niet alleen jaren mee, maar ze zien er ook nog eens goed uit.

3. ze zien er goed uit

Een van de grootste voordelen van kunstplanten is dat ze er zo echt uitzien. Tenzij je echt van plantkunde houdt, vind je het waarschijnlijk moeilijk om het verschil te zien met de nieuwe en verbeterde materialen. Niemand zal je kunstmatige agave immers nep noemen.

4. Ze zijn veelzijdig

Misschien wel het grootste voordeel van kunstplanten is dat je ze overal kunt neerzetten. Als je een vader of moeder van echte planten bent, moet je je fotosynthetiserende baby's precies de juiste ruimte geven met precies de juiste hoeveelheid zonlicht om te overleven. Je nieuwe kunstplanten daarentegen gedijen ongeacht de omgeving waarin ze staan!

Schöne Kunstpflanze auf beigem Hintergrund von aplanta

Maken kunstplanten je echt gelukkig?

Wij zijn ervan overtuigd dat planten in je huis kunnen bijdragen aan je geluk. Maar hebben onze kunstplanten hetzelfde effect? Dat hangt helemaal van jou af. Er is een oud gezegde dat zegt "planten maken gelukkig". Maar in werkelijkheid is er geen magische geluksstof die vrijkomt bij onze groene vrienden.

De psychologische voordelen van kamerplanten zijn waarschijnlijk eerder te danken aan het gelukkige, tevreden gevoel dat je krijgt als je voor een levend wezen zorgt. Ze kunnen ook voortkomen uit de positieve associaties die we hebben met de schoonheid van de natuurlijke wereld. Als je planten mooi vindt, maar niet voor een echte plant kunt zorgen, zullen kunstplanten waarschijnlijk toch die positieve psychologische reactie opwekken en je geluksgevoel vergroten.

Het komt erop neer dat je een mooier huis hebt vol dingen waar je van houdt. En dat maakt je weer gelukkiger. Dus kunnen onze kunstplanten je gelukkig maken? Zoals ik al zei, dat hangt helemaal van jou af!

Kunstpflanze auf beigem hintergrund von aplanta

Dus moet ik echte of kunstplanten kopen?

Dat is het punt: zijn echte of neppe planten de juiste keuze voor jou? Dat hangt helemaal van jou af. Maar hier zijn een paar dingen om te overwegen:

Verzorging

Echte planten vereisen meer werk dan kunstplanten. Bedenk dus hoeveel tijd je wilt investeren in de verzorging van de planten in je huis. Als je alleen tijd hebt om ze regelmatig af te stoffen, kun je beter voor een kunstplant kiezen. Hetzelfde geldt als je veel reist voor je werk, omdat het moeilijk kan zijn om een regelmatig en noodzakelijk bewateringsschema aan te houden.

Het kan echter de moeite waard zijn om voor iets te zorgen en het te zien groeien. Als je het niet erg vindt om met je babyplantjes om te gaan en met je handen in de grond te zitten, wil je misschien echte planten proberen!

Milieu

Als je de voordelen van echte en kunstplanten vergelijkt, houd dan rekening met de omgeving in je huis, vooral de verlichting en de temperatuur. Sommige planten hebben bepaalde leefomstandigheden nodig om goed te gedijen. Als je huis niet veel natuurlijk licht krijgt, voelen bepaalde planten zich daar misschien niet op hun gemak. Als de lucht in je huis erg droog is of als je van koel houdt, maar toch van tropische planten houdt, kan dit een uitdaging zijn.

Bedenk van welke soorten planten je houdt en bepaal dan of ze überhaupt in je huis kunnen gedijen.

Dynamiek in huis

De aanwezigheid van kinderen of huisdieren in je huishouden kan ook een bepalende factor zijn bij de vraag of je echte of nepplanten moet kopen. Bepaalde planten zijn giftig of irriteren het spijsverteringskanaal als ze worden ingeslikt. Daarom moet je goed opletten welke echte planten je in huis haalt als je een huisdier of een klein kind hebt dat je planten zou kunnen pakken. En als je een kind hebt dat graag op onderzoek uitgaat, of een hond die ongecontroleerd met zijn staart kwispelt, kunnen de planten gemakkelijk omvallen. Bij echte planten kan de aarde overal terechtkomen. Wij zouden hier gek van worden, maar anderen vinden het misschien normaal. Aan jou om te beslissen!

Vaardigheid

Heb je groene vingers of heb je elke kamerplant die je ooit hebt gekocht gedood? Natuurlijk kun je proberen een betere botanicus te worden, maar je kunt ook gewoon je toevlucht nemen tot kunstplanten. Dat is zeker geen schande!

Als je besloten hebt om kunstplanten te kopen, vind je bij aplanta het grootste aanbod kunstplanten en kunstbomen! Ontdek het nu!


Vorige Waarom kunstplanten de juiste keuze zijn in praktijkruimtes en ziekenhuizen
Volgende Wij leggen het uit: Waar kun je mooie kunstplanten krijgen?