Collectie: aplanta Kunstplanten Magazine

Kunstpflanze in Übertopf. Übertopf aus dem Material Korb. Künstliche Pflanze in Grün. Kunstpflanze steht vor moderner Kunst.

5 factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van de perfecte plantenbak voor je kunstplant

Je weet al dat kunstplanten een geweldig alternatief zijn om wat groen of kleur toe te voegen aan je huis. Ze doen het ook goed op kantoor. Maar om je nieuwe kunstplant echt te laten schitteren, moet je de juiste plantenbak vinden. Niet zo gemakkelijk, toch? Wij kunnen je daarbij helpen. In dit artikel bekijken we 5 belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van de perfecte plantenbak voor je kunstplant.

Factor 1: Verhoudingen

Het eerste waar je rekening mee moet houden is de grootte van je kunstplant. De pot die je kiest als plantenbak moet ervoor zorgen dat het er evenwichtig en natuurlijk uitziet. Een kleine kunstplant in een enorme pot zou er waarschijnlijk een beetje vreemd uitzien. Omgekeerd zou je geen kunstboom van 2 meter in een pot van 20 cm hoog zetten. Je kunt het beste de basis van je kunstplant opmeten en de afmetingen vergelijken met die van de plantenbak die je wilt gebruiken.

Tip: Bij veel van onze producten vind je de afmetingen van de basis/pot al in de productgegevens. Kijk gewoon even :)

Factor 2: De stijl

De plantenbak moet passen, maar ook de juiste stijl hebben. Hij moet immers bij jou, je inrichting en je kunstplant passen. Dus als je van een moderne, minimalistische stijl houdt, kun je het beste een lineaire plantenbak met neutrale kleuren gebruiken. Ga je voor iets sierlijkers, traditionelers en warmers, ga dan voor een plantenbak met wat meer details. Uiteindelijk heeft iedereen zijn eigen stijl en de plantenbak moet daar gewoon bij passen. Als je twijfelt, ga dan op je gevoel af!

Factor 3: De kleur

De kleur van de plantenbak speelt ook een grote rol in je decoratie. Ja, natuurlijk heeft het op de een of andere manier te maken met de stijl, maar toch ook weer niet. Je kunt het beste een kleur kiezen die de kleur van je kunstplant onderstreept. Het volgende geldt: als de kunstboom de ster moet zijn, kies dan een plantenbak in neutrale kleuren zoals beige, zwart of wit. Aan de andere kant is geen enkele kleur sterk genoeg als je een echt accent wilt leggen!

Factor 4: Het materiaal

Je kunt kiezen uit een grote verscheidenheid aan materialen voor je plantenbak. Keramiek, hout, metaal, beton, kunststof en nog veel meer zijn beschikbaar. Elk materiaal heeft niet alleen zijn eigen kleur, maar ook zijn eigen oppervlaktestructuur en gevoel. Bedenk dus goed welk materiaal bij jou, je decoratie, je interieur en je kunstplant past. Voor eenvoudigere plantenbakken zijn gladde oppervlakken aan te raden. Voor plantenbakken die wat meer pit in je interieur moeten brengen, ga je voor hout of beton. Wij doen hetzelfde!

Factor 5: Praktisch

Klinkt misschien een beetje stom. Maar hé, je hebt toch niet zomaar een kunstplant gekocht? Je wilt lang kunnen profiteren van de vele positieve eigenschappen - zoals gemakkelijk onderhoud. Daar moet je dus ook op letten bij het kiezen van een pot voor de kunstplant. Hier geldt: als je de kunstplant vaak opnieuw inricht of vaak wilt verplaatsen, kun je het beste kunststof plantenbakken gebruiken. Deze zijn lichter en dus makkelijker te verplaatsen. Als je je kunstplant maar een beetje of helemaal niet wilt verplaatsen: Gebruik dan metalen of betonnen plantenbakken.

Zoals je ziet is het kiezen van de juiste plantenbak niet zo ingewikkeld. Veel plezier bij het zoeken, ontdekken en oppotten van je nieuwe kunstplant. Oh, en als je geen zin hebt om een geschikte plantenbak te kiezen, bestel dan gewoon een kunstplant in een pot. Dat maakt het makkelijker :)


Vorige Feng Shui en kunstplanten: Meer energie voor je huis en werkplek
Volgende 10 kunstplanten om de lente in huis te halen