Collectie: aplanta Kunstplanten Magazine

Vorteile von Kunstpflanzen gegenüber echten Pflanzen

Echte plant vs. kunstplant: wat je moet overwegen

Wij zijn van mening dat de keuze tussen verse of kunstplanten geen definitieve beslissing is. Je hoeft geen kant te kiezen - houd rekening met je behoeften en het beoogde gebruik van de planten. (Het is ook prima om beide te hebben!)

Veel van onze bestsellers zoals kunstpalmen, exotische planten en varens zijn gekozen omdat hun natuurlijke broers en zussen gewoon niet voldoen aan de behoeften van mensen of hun omgeving. Soms heb je gewoon niet de groene vingers om je echte planten goed te verzorgen. Dat begrijpen we maar al te goed.

Of misschien heb je het gewoon druk. Werk, sport, vrienden ontmoeten en gasten ontvangen. Dan heb je misschien gewoon geen tijd om een echte plant te verzorgen. Alternatief: Je droomt van een echt plantenparadijs, bijvoorbeeld met een Japanse bamboe en een monstera, maar je hebt niet echt de kennis of de ideale omstandigheden om ze te laten gedijen.

Waar je rekening mee moet houden bij het nemen van een beslissing


Er is veel om rekening mee te houden als je moet kiezen tussen echte of kunstplanten. Hier zijn maar een paar dingen:

  • Heb je de juiste omgeving?
    • Zal de plant goed gedijen in jouw ruimte?
    • Is er genoeg licht of luchtvochtigheid?
    • Is het warm/koud genoeg?
  • Beschik je over de nodige kennis?
    • Welk type grond heeft de plant nodig?
    • Hoeveel water/besproeiing heeft hij nodig?
    • Wanneer moet hij verpot worden?
    • Heeft je plant speciale mest nodig?
    • Wat doe je in het geval van een plaag?

  • Heb je genoeg tijd?
    • De plant verzorgen, bijvoorbeeld water geven, sproeien of bemesten.
    • De plant verpotten/verdelen
    • Wat gebeurt er als je op vakantie bent?

  • Waar gaat de plant naartoe?
    • Gaat de plant naar een huis? Of naar een plek zoals een vakantiehuis of een commerciële ruimte?
    • Zal er iemand zijn om voor de plant te zorgen?
    • Plank? Balkon? Woonkamer? Slaapkamer?

  • En hoe zit het met je gezin...
    • Heb je kleine, nieuwsgierige kinderen?
    • Huisdieren die graag knabbelen?
    • Heb je last van allergieën?
    • Welke maat heb je nodig?
    • Heb je verschillende smaken?


Echte planten kunnen erg duur zijn als je op zoek bent naar iets dat groter is dan 150 cm. Je kunt klein kopen en wachten, maar in sommige gevallen moet je jaren wachten tot de plant volwassen is. En je moet zorgen voor de juiste omstandigheden tijdens die jaren. Licht, water, mest, verpotten, etc.

Kunstplanten kunnen ook duur zijn, maar zijn meteen op ware grootte en gaan gegarandeerd lang mee. Bovendien zijn vooral heel grote kunstplanten en kunstbomen niet echt duurder dan echte planten van dezelfde grootte. Dit geldt vanaf ongeveer 250 cm.

Maar er is meer: hoe zit het met andere factoren?

Kwaliteit & realisme

Kunstplanten worden tegenwoordig gemaakt van een mix van materialen zoals polyethyleen, polyester, latex en natuurlijk hout. De beste planten komen uit fabrieken die deze materialen mengen en robots en geavanceerde machines gebruiken om werkelijk ongelooflijke replica's te maken die er in sommige gevallen uitzien en aanvoelen als echte planten. Voelen? Ja, bijvoorbeeld met Real Touch orchideeën of kunstbomen met echt houten stammen. Een beetje gek, nietwaar?

Milieu-impact

Een kunstplant heeft de initiële milieukosten van grondstoffen, het productieproces en het verschepen vanuit het Verre Oosten. Maar als ze er eenmaal zijn, gaat het erom de levensduur van de planten te maximaliseren.

Indoor kunstplanten kunnen zo lang meegaan als je wilt - mits ze goed worden verzorgd. Je kunt ze ook een tijdje opbergen, of als je van decoratie wilt veranderen, kun je ze hergebruiken door ze door te geven aan familieleden of ze aan een goed doel te schenken.

Natuurlijke planten worden vaak geïmporteerd uit Europa en daarbuiten, en leggen een lange weg af. Veel van deze planten worden gekweekt in peulen. Veel van deze planten worden gekweekt in veenachtige compost, gekweekt in energie-intensieve kassen.

Dit is vooral het geval bij kortlevende planten zoals noviteiten en seizoensplanten zoals opgespoten cactussen, vetplanten en kerststerren, die na de feestdagen op de composthoop worden gegooid.

Hetzelfde geldt voor bijzonder moeilijke planten zoals calathea en bomen in potten die kieskeurig zijn, zoals laurier. Als je er niet in slaagt om ze te kweken, moet je ze willekeurig blijven vervangen.

Zijn bloemen beter?

Een boeket bloemen kost tussen de 10 € in de supermarkt en wel 50 € bij een echt goede bloemist. Bloemen voor je boeketten worden over de hele wereld gekweekt en worden eigenlijk uitsluitend door de lucht vervoerd. Waarom? Omdat ze maar maximaal 10-20 dagen meegaan en dan verwelken.

Een hoogwaardig kunstboeket begint bij ongeveer 35 € en gaat zo lang mee als je wilt. Je kunt het ook in een kast bewaren en er later weer uithalen of door iemand anders laten hergebruiken. Je kunt er ook meer dan één nemen en je decoraties op die manier aanpassen aan de seizoenen.

Luchtzuivering

Er wordt vaak beweerd dat echte planten de lucht zuiveren. Deze bewering is gebaseerd op een NASA-studie uit de jaren 1980. Een recenter onderzoek doet echter twijfels rijzen over het algemene effect. Het oorspronkelijke onderzoek in laboratoriumomstandigheden overdreef waarschijnlijk het effect van planten in een normaal huis of kantoor.

Minder stress, angst en betere concentratie

Talrijke wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat planten verschillende voordelen hebben, van het verminderen van stress tot het verbeteren van de aandacht en productiviteit tot het verminderen van angst (onder andere). Op de werkplek hebben andere onderzoeken aangetoond dat groene planten - of ze nu echt of nep zijn - een positief effect hebben op de productiviteit en de tevredenheid over het werk.

Veel onderzoeken richten zich op het verbeteren van het uiterlijk en de perceptie van binnenruimtes door er groene planten in te verwerken. Kunstplanten kunnen in dit opzicht misschien niet volledig concurreren met natuurlijke planten, maar kunnen toch de juiste keuze zijn in combinatie met andere behoeften.

Verzorging

Dit is waar kunstplanten consequent het beste presteren. Ze zijn super gemakkelijk te verzorgen, ongeacht je tijd, plantenkennis of -omgeving, of je veelgeprezen groene vingers. We hebben hier voor jou samengevat hoe je een kunstplant moet verzorgen.

Keuze te over: Wat betekent dit voor jouw beslissing?

Doe gewoon wat zelfonderzoek en beslis of je een echte plant wilt verzorgen. Misschien wil je wel, maar niet meerdere, maar één die je in het bijzonder in je hart hebt gesloten. Voor alle andere toepassingen zijn kunstplanten zeker een super onderhoudsvriendelijk en realistisch alternatief dat je op verschillende manieren kunt gebruiken.



Vorige Kunstplanten privacyscherm: Praktische en decoratieve ideeën voor kamerschermen en privacyschermen met kunstplanten
Volgende Scandinavisch interieur en kunstplanten: Eenvoudige ideeën voor een stijlvol huis