Collectie: aplanta Kunstplanten Magazine

Kunstpflanzen balkon hängend

10 creatieve ideeën voor het decoreren met kunstmatige hangplanten op het balkon

Hier lees je hoe je je balkon kunt versieren met kunstmatige hangplanten zonder dat het er saai of kunstmatig uitziet. We laten je zien hoe je gemakkelijk en met veel plezier je eigen kleine jungle kunt maken. Dus laten we beginnen!

Voordelen van kunstmatige hangplanten

Je vraagt je misschien af waarom je kunstplanten zou gebruiken in plaats van echte? Het is simpel: kunstplanten zijn gemakkelijk te verzorgen, hebben geen water en mest nodig en - het beste van alles - ze gaan nooit dood! Dit is vooral handig als je geen groene vingers hebt of vaak onderweg bent.

De juiste kunstmatige hangplanten kiezen

Om je balkon zo natuurlijk mogelijk te maken, is het belangrijk om kunstmatige hangende balkonplanten van hoge kwaliteit te kiezen die er realistisch uitzien. Let op details zoals de kleur en structuur van de bladeren en takken. Dit geeft de indruk dat het echte planten zijn.

1. verticale tuinen

Een verticale tuin ontwerpen met kunstmatige hangende balkonplanten

Een verticale tuin is een geweldige manier om van je balkon een groene oase te maken. Je kunt bijvoorbeeld een pallet of latwerk gebruiken en daar de kunstmatige hangplanten aan bevestigen. Zorg ervoor dat je verschillende soorten en maten planten combineert voor een gevarieerd beeld.

Materialen en montage

Er zijn verschillende manieren om je verticale tuin in elkaar te zetten: Je kunt een rooster of een pallet aan de muur bevestigen, of je kunt zelf een frame bouwen van hout of metaal. Zorg ervoor dat de constructie stevig is en de planten goed vasthoudt.

2. hangende plantenbakken

Hangplantenbakken kiezen voor kunstmatige hangplanten
Je kunt hangplantenbakken gebruiken om je kunstmatige hangplanten in stijl te laten zien. Er zijn veel verschillende soorten, zoals macramé hanging baskets, metalen manden of keramische potten. Kies het materiaal en ontwerp dat het beste bij je balkon en je persoonlijke smaak past.

Doe-het-zelf ideeën voor hangende plantenbakken

Als je graag individueel en creatief bent, kun je ook je eigen hangende plantenbakken maken. Gebruik bijvoorbeeld oude glazen flessen, conservenblikken of jutezakken. Met een beetje verf, touw of draad en een paar decoratieve elementen maak je in een handomdraai unieke plantenbakken voor je kunstplanten.

3. Kunstmatige en echte planten combineren

Redenen om echte en kunstmatige hangplanten te combineren
De combinatie van echte en kunstmatige hangplanten biedt verschillende voordelen: Aan de ene kant krijg je de natuurlijke charme en geur van echte planten, aan de andere kant profiteer je van het weinige onderhoud van kunstplanten. Dit zorgt voor een harmonieuze totaalindruk op je balkon.

Tips voor een harmonieuze combinatie

Zorg ervoor dat de kunstmatige hangplanten en de echte planten dezelfde kleuren en vormen hebben, zodat ze goed bij elkaar passen. Je kunt ook kiezen voor kunstmatige hangplanten die lijken op de echte planten in je balkontuin om een harmonieus beeld te creëren.

Decoratieve elementen toevoegen

Feeënlampjes voor een sfeervolle ambiance

Een lichtsnoer is een eenvoudige en effectieve manier om je balkon een gezellige sfeer te geven. Je kunt ze langs de leuningen, in de kunstmatige hangplanten of boven je zithoek draperen. Kies sprookjesverlichting met warm wit licht om een bijzonder gezellige sfeer te creëren.

Gebruik van decoratieve objecten en accessoires

Naast planten en fairy lights kun je je balkon ook verfraaien met andere decoratieve elementen. Wat dacht je bijvoorbeeld van windgongs die zachtjes wiegen in de wind of mooie keramieken figuurtjes die tussen de planten staan? Je kunt ook bijpassende kussens en dekens op je balkonmeubels leggen om het nog gezelliger te maken.

6. gebruik scheidingswanden

Maak een scheidingswand met kunstplanten

Een scheidingswand kan privacy en structuur toevoegen aan je balkon. Je kunt zo'n scheidingswand maken met kunstmatige hangplanten, bijvoorbeeld door planten op een plank of een latwerk te zetten. Zo creëer je een groene muur die ook dienst doet als privacyscherm.

Kamerscherm als privacyscherm op het balkon

Om het kamerscherm als privacyscherm te gebruiken, moet je ervoor zorgen dat het hoog genoeg is om nieuwsgierige blikken buiten te houden. Je kunt ook extra elementen gebruiken zoals stoffen panelen of bamboematten om voor nog meer privacy te zorgen.

7. Ontwerp themagebieden

Tropische stijl met hangende kunstmatige balkonplanten

Wil je van je balkon een tropische oase maken? Geen probleem! Kies voor kunstmatige hangplanten met grote, opvallende bladeren zoals monstera, philodendron of varens en combineer ze met accessoires in felle kleuren zoals turquoise, geel of oranje. Zo haal je het vakantiegevoel meteen in huis.

Mediterrane stijl met kunstmatige hangplanten

Als je de voorkeur geeft aan een meer mediterrane flair, kun je kunstmatige hangplanten en kunstplanten voor buiten gebruiken, zoals olijftakken, lavendel of rozemarijn. Voeg terracotta potten, mozaïekte tafels en warme kleuren zoals rood, oranje en geel toe aan je decoratie.

8. Plantenplanken en ladders

Creatief gebruik van plantenrekken

Een plantenrek biedt veel ruimte voor je kunstmatige hangplanten en schept tegelijkertijd orde op het balkon. Je kunt verschillende hoogtes en dieptes gebruiken om een interessant beeld te creëren. Experimenteer met verschillende soorten planten en rangschik ze op kleur, vorm of grootte.

Ladders als decoratieve elementen

Een oude houten ladder kan dienen als een origineel decoratief element voor je kunstmatige hangplanten. Bevestig de planten aan de sporten of hang ze in potten en hanging baskets. Dit creëert een rustieke look en bespaart tegelijkertijd ruimte.

9. hoeken en nissen

Kunstmatige hangplanten om hoeken en nissen te creëren

Gebruik kunstmatige hangplanten om hoeken en nissen te creëren op je balkon. Je kunt ze bijvoorbeeld langs balustrades of rond zuilen draperen om groen en leven toe te voegen.

Hoeken en nissen als stiltezones

Creëer kleine kunstmatigestiltezones op je balkon met hangende balkonplanten. Een knusse fauteuil omringd door kunstplanten nodigt je uit om te ontspannen en te dromen. Maak het decor compleet met zachte kussens en dekens en een klein bijzettafeltje om je koffie of thee op te zetten.

10. balkonmeubels en accessoires

Het juiste balkonmeubilair kiezen

Het kiezen van het juiste balkonmeubilair is cruciaal voor het creëren van een samenhangende look met je kunstmatige hangplanten. Kies meubilair dat zowel functioneel als visueel aantrekkelijk is en zorg ervoor dat het goed bij de planten past.

De kleuren van het meubilair en de kunstplanten op elkaar afstemmen

Voor een harmonieus totaalbeeld moet je de kleuren van het meubilair en de kunstplanten op elkaar afstemmen. Je kunt bijvoorbeeld meubels in natuurlijke tinten kiezen en deze aanvullen met kleurrijke kussens en accessoires die de kleuren van de planten oppakken.

Conclusie

Met kunstmatige hangende balkonplanten kun je je balkon omtoveren tot een groene oase zonder veel tijd te hoeven besteden aan onderhoud. Van verticale tuinen en hangende plantenbakken tot themazones en rustzones, er zijn tal van creatieve manieren om je balkon in te richten met kunstmatige hangplanten. Kies planten van hoge kwaliteit die er realistisch uitzien en pas de kleuren van de meubels en accessoires op elkaar aan om een harmonieus geheel te creëren.








Vorige Vintage stijl ontmoet kunstmatig groen: hoe je kunstplanten kunt gebruiken in een retro interieur
Volgende Fantasievolle decoratie-ideeën met kunstplanten, kunstbomen en kunstbloemen